Arcok: Kate Winslet

winslethead.jpg

Az angol színésznő az egyetlen személy a listán, aki a négy nagy amerikai szórakoztatóipari díjból már hármat behúzott: Oscar-, Emmy- és Grammy-díjjal már rendelkezik, egyedül a színház-csúcs Tony van hátra. Karrierje kezdetétől a csúcson van, ezért lehet kissé meglepő, hogy még mindig csak 39 éves. Bár már második szerepéért Oscarra jelölték (az 1995-ös Értelem és érzelemért), a kollektív filmtudatba két évvel később, a Titanic-kal írta be magát, akárcsak Leonardo DiCaprio. A hajós moziért persze újra jelölték a szobrocskára, meg aztán később még négyszer, legutóbb végre oda is dobták neki, bár abban megegyezés van, hogy A felolvasóban játszott szerepe korántsem a legjobb alakítása volt. Ja, és valószínűleg a hülye nevek megszállottja, ugyanis 2012-ben feleségül ment egy Ned Rocknroll nevű fazonhoz, egy évvel később született fiuk pedig a Bear Blaze Winslet nevet viseli.

Arcok: Denzel Washington

washingtonhead.jpg

Ha léteznek még igazi akciósztárok, akkor az idén már 60 éves Denzel Washington minden bizonnyal közéjük tartozik. A két éve elhunyt Tony Scott múzsája abba a nem túl népes társaságba tartozik, akik a történelmi, drámai szerepekkel ugyanolyan jól birkóznak meg, mint az igazságosztó fegyvernek karaktererekkel. Sokáig nem tudta eldönteni, hogy apja mintájára ő is prédikátornak álljon, vagy folytassa a színész-tanulmányait. A mi szerencsénkre az utóbbit választotta. Magánélete is példás: 1983 óta él házasságban, négy gyermeke van, és rengeteg fontos társadalmi ügyben felszólal, illetve jelentős összegekkel támogat több alapítványt is. Ezek mellé számára már csak biztosan egyfajta bónusz az, hogy két Oscar-díjjal büszkélkedhet, és a nyolcvanas évek közepétől fogva egészen máig állandó tényezője az amerikai filmvilágnak.

Arcok: Michelle Williams

williamshead.jpg

Michelle 9 éves volt, amikor a kietlen Montanából Kaliforniába költözött családjával, és természetesen ez volt az első lépés a színész-lét felé. 13 éves korától tűnt fel kisebb szerepekben különböző népszerű tévésorozatokban, olyanokban, mint a Baywatch, az Egyről a kettőre vagy a Házi barkács. Komolyabb ismertséget viszont a nálunk is nagy sikerrel futó Dawson és a haverok hozott neki - 6 évadon és 128 epizódon keresztül alakította Jen Lindley karakterét. A 2005-ös év azonban két olyan eseményt is tartogatott, amivel végleg a sztárság felé vette az irányt: kiemelkedő kritikai visszhangot - később pedig Oscar-jelölést - kiváltó szerepet vállalt a Túl a barátságon című filmben, majd megszületett a kislánya, akinek apja az a Heath Ledger volt, akivel Williams 2004-től 2007-ig élt kapcsolatban. Ledger halálával 2008-ban ismét a reflektorfénybe került, nem sokkal később pedig szerencsére már színészi karrierje miatt volt közbeszéd tárgya - a kétezertízes években már újabb két Oscar-jelölést szedett össze, és idei szerepétől (a Suite Française című filmben) is sokat várnak.

Arcok: Brad Pitt

pitthead.jpg

Johnny Depp és Leonardo DiCaprio mellett a harmadik olyan színész, akivel kapcsolatban legtöbbször elhangzik a "neki még hogyhogy nincs Oscarja?" kérdés. De nem ez az egyetlen hasonlóság e trió között: sokak szemében mindhárman egyszerű szépfiú/filmsztárként voltak elkönyvelve hosszú ideig, pedig Depp, DiCaprio és Pitt is karrierjük első öt évében már felmutattak örök érvényű alakításokat. Amellett, hogy a szakma leginkább csak a kétezres évek első évtizedének vége felé kezdte elismerni a már nagyon komoly életművét, a színész legerősebb éve az 1995-ös volt - ebben az évben készült mindkét filmjében olyat alakít, ami kérdés nélkül fért be nálam a top 3-ba. Persze az is igaz, hogy rendkívüli tehetsége mellett a magánélete is hozzájátszott sztár-státuszba való emelkedéséhez, Jennifer Anistonnal, majd Angelina Jolie-val való kapcsolata, a szép mennyiségű örökbefogadott gyerek, illetve a társadalmi szerepvállalása mind érdekes témául szolgálnak a közvélemény számára.

Arcok: Naomi Watts

wattshead.jpg

És akkor az ausztrálok átveszik a hatalmat a listán a britek felett. Még úgy is, ha az amerikai születésű Nicole Kidmant és jelen esetben a walesi és angol szülőkkel rendelkező, de gyerekkorának egy részét a nagyi Ausztráliájában töltő Naomi Watts-ot csak fél-fél ausztrálnak vesszük. 14 éves volt, amikor anyjával, bátyjával és nevelőapjával kenguruföldre költözött (édesapja, a Pink Floyd roadie-ja herointúladagolásban halt meg), színészi számításait már itt találta meg - a suliban még Nicole Kidmannel is összehaverkodott. Sok-sok reklám, tévéfilm és apró moziszerep után 1993-ban, 25 évesen költözött fel Los Angelesbe, miután Kidman sikeresen bemutatta őt néhány ügynöknek, és pozitív visszhangra talált. Első komolyabb szerepét a 27 éves korában szerezte meg, a Tank Girl című képregényfilmben - amelynek papíralapú elődjét egyébként az a Jamie Hewlett jegyzi, aki később a Gorillaz együttes/projekt képi világáért volt felelős. A komolyabb díjak még váratnak magukra, és bár a tavalyi Dianával kissé leszerepelt, idén a Birdman című várva várt filmben bizonyíthat, később pedig olyan rendezők új munkáiban láthatjuk, mint Gus Van Sant, vagy Noah Baumbach.

Arcok: Joaquin Phoenix

phoenixhead.jpg

Joaquin Rafael Phoenix, aki egykor Leaf Phoenix művésznéven futott, minden valamire való filmsztárhoz hasonlóan megjárta már a csúcsot, és voltak egész komoly mélypontjai is. Anyja révén magyar felmenőkkel is rendelkezik, és ő az egyetlen a családban, aki "tisztességes" nevet kapott, négy édestestvérének nevei a következők: River, Rain, Liberty és Summer. Bátyja, a szintén színész River Phoenix 1993-ban, 23 évesen hunyt el drogtúladagolás következtében. Az addig kevésbé ismert öccse pedig nagyjából innentől vált tényezővé a filmiparban, bár a nagy áttörésre 2000-ig várnia kellett, ekkor a Gladiátorban nyújtott alakításáért Oscarra is jelölték - ezt azóta még kétszer megismételte. Bár 2007 környékén volt egy kisebb szünet a karrierjében, amikor nem lehetett tudni, hogy megőrült, vagy csak szívatja a népet, ugyanis bejelentette, hogy rappernek áll. Később kiderült, ez csak a 2010-ben megjelent I'm Still Here című áldokumentumfilm kedvéért játszott szerep volt. Utána azonban összeszedte magát rendesen - két legnagyobb alakítását az elmúlt két évben mutatta fel.

Arcok: Charlize Theron

theronhead.jpg

A gyönyörű Oscar-díjas színésznőről sokan még ma sem tudják, hogy - bár 2007 óta amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de eredetileg - dél-afrikai. Ráadásul nem csak ott született, és továbbálltak a szülei, hanem ott is élt tinédzserkoráig, és elsődleges anyanyelve az Afrikaans. Miután 16 éves korában alkoholista apja megfenyegette és megtámadta őt és az édesanyját, az anya lelőtte a férfit önvédelemből, így már csak az emlékek miatt is kénytelenek voltak elköltözni. Jól jött, hogy a fiatalon is szép lány elnyert egy egyéves modellszerződést, aminek köszönhetően Milánóba költöztek, majd az egyéves modellturné után New Yorkban tanult balettozni Charlize. Színészi pályáját pedig gyakorlatilag a véletlennek köszönheti: térdproblémái miatt nem tudta folytatni a táncot, majd egy bankban egy sikertelen pénzfelvétel miatt kicsapott balhéjára figyelt fel egy ott tartózkodó tehetségügynök, aki bevitte a showbusiness-be. A többi történelem.

Arcok: Sean Penn

pennhead.jpg

Az egyedien barázdált arcú Sean Penn beleszületett a művészet világába, hiszen apja sorozatrendezőként, anyja pedig színésznőként volt ismert arc Hollywoodban. Természetesen ez a kölykökre is kihatással volt: bátyja, Michael Penn zenésznek állt, öccse, Chris Penn pedig többek közt a Kutyaszorítóban Nice Guy Eddie-jéről híres színész volt 2006-ban bekövetkezett haláláig. A legtöbbre persze azért így is Sean vitte a családból, aki már két Oscar-díjjal büszkélkedhet, ráadásul mindkettőt főszerepért kapta. Hivatásos karrierje mellett pedig a magánélete is elég eseménydúsnak számít, volt már Madonna és Robin Wright férje is, jelenleg Charlize Theronnal alkotnak egy párt, de a nyolcvanas évek végén még a börtönt is megjárta egy hónapra

Arcok: Meryl Streep

streephead.jpg

Ha valakinek bérelt helye van egy ilyen típusú listán, akkor az Meryl Streep. Nincs nála nagyobb erejű és tehetségű élő színésznő, a történelem során is talán csak valamelyik Hepburn tett le nála többet az asztalra - mondjuk a 4, azaz eggyel több Oscarral ékeskedő Katharine. A 64 éves nő összesen 18 alkalommal izgulhatott az Oscar-gálákon, ebből is 15 alkalommal főszereplőként. 2013-ban pedig megbizonyosodhattunk arról, hogy milyen az, amikor egy közepes filmben egy saját magához képest gyengébb alakítást nyújt, és igen, még az is zseniális.

Arcok: Edward Norton

nortonhead.jpg

Bár 23 évesen még Japánban dolgozott üzleti tanácsadóként, Edward Harrison Norton négy évvel később már Oscar-jelölt színésznek mondhatta magát, ami ráadásul a legelső nagyjátékfilmjében nyújtott alakításáért járt. Természetesen az ő huszonegyedik századiságával is lehet vitatkozni, hiszen ahhoz képest, hogy mindössze négy évvel az ezredforduló előtt kezdte filmszínészi karrierjét, az öt legnagyobb alakításából három még a kilencvenes években történt. Ettől függetlenül kiégésről szó sincs, sőt. Wes Anderson legutóbbi két filmjében egyaránt remekelt, idén pedig a Birdman című szuperhősfilm-kritikus filmben várunk tőle nagyot.